woensdag 15 juni 2011

De Griekse Tragedie is eigenlijk Frans

Minister De Jager bezweert ons dat als we Griekenland geen enorme geldbedragen lenen, de economie van Nederland en de EU zal instorten. Nederlandse banken hebben miljarden aan Griekenland blootgesteld, vooral geld dat vastzit in Griekse staatsobligaties. Dat geld zal praktisch waardeloos worden als Griekenland omvalt, en de euro moet verlaten.


Daar komt ook nog bij, zo horen we, dat de andere zwakke landen – Italie, Spanje en Portugal – meegesleurd zullen worden in de val van Griekenland. Geld dat we dáár hebben blootgesteld zal dan ook verdampen. En dat gaat alleen maar over de strop voor de banken, want onze verzekeraars en pensioenfondsen zijn óók voor circa 15 miljard dollar blootgesteld aan de wankelende PIGS-landen.

Maar is dat allemaal wel waar? De cijfers over onze verzekeraars en pensioenfondsen lijken te kloppen, daar is dus een reëel struikelblok. Maar hebben onze banken écht zo veel geld vastzitten in Griekenland? De meest recente cijfers die hierover beschikbaar zijn vertellen iets anders: de Nederlandse banken zijn voor 5,1 miljard Amerikaanse dollar blootgesteld aan Griekenland. Gelijktijdig zitten Griekse banken echter voor 4,0 miljard dollar “vast” in Nederland. Netto verliezen onze banken bij het instorten van Griekenland maximaal 1,1 miljard dollar.

En die andere landen dan? Sleurt Griekenland de andere mediterrane staten mee in haar eventuele val? Nou, nee. De Spaanse, Portugese en Italiaanse banken zijn stuk voor stuk voor méér blootgesteld aan Griekenland dan vice versa. Maar hoeveel zouden ze netto kwijt zijn als Griekenland valt? Italië: 3,78 miljard dollar. Spanje: 722 miljoen dollar. Portugal: 4,4 miljard dollar. Niet leuk, vooral niet voor Italië en Portugal, maar wél te overzien.

Er is maar één reden waarom men zich écht druk maakt over Griekenland, en die reden heet Frankrijk. De Franse banken, namelijk, zijn netto voor 60,7 miljard dollar blootgesteld aan Griekenland. Als Griekenland valt, gaat Frankrijk ook om. Het is al eerder uitgelekt dat president Sarkozy heeft gedreigd uit de euro te stappen als de EU niet zou besluiten om Griekenland te “redden”. Eigenlijk dus: om Frankrijk te redden.

We kunnen Griekenland alleen laten vallen door óók Frankrijk te laten vallen. Griekenland uit de Euro, dan Frankrijk ook. Anders heb je binnen een maand een tweede “Grieks scenario” in Frankrijk. Als we de Grieken niet redden, moeten we de Fransen dus óók uit de euro stoten. Eigenlijk is dat geen enkel probleem. Sterker nog: het is een kans bij uitstek. Als we die twee landen er uit gooien, zijn we de zwakste schakels kwijt. Dan kan de rest van de eurozone weer rustig ademhalen.

We hoeven niet eens bang te zijn dat Portugal, Spanje en Italië er aan onderdoor gaan als Frankrijk omgaat: de Franse banken zijn voor méér aan die landen blootgesteld dan vice versa. En dat geld ook voor Nederland, en eigenlijk voor alle eurolanden. We kunnen Frankrijk laten vallen zonder een miljardenstrop te riskeren.

Laat dát het recept zijn voor de eurocrisis: werp Griekenland en Frankrijk er uit, en steun Italië, Spanje en Portugal. Dat laatste is ook belangrijk voor Nederland: onze banken zijn voor netto 24,67 miljard dollar blootgesteld aan Italië, en voor 58,75 miljard dollar aan Spanje. Daar komt het leeuwendeel van die 15 miljard van de verzekeraars en pensioenfondsen ook nog eens bij.

Het omvallen van vooral Italië en Spanje zou voor Nederland een strop van circa 93,5 miljard dollar betekenen (oftewel 64,58 miljard euro). Dát zouden we niet redden. Het omvallen van Frankrijk en Griekenland, echter, betekent een strop van 3,1 miljard dollar (oftewel 2,14 miljard euro). Dat valt te overzien, en dan zijn we van de hele ellende af.

Voor andere eurolanden zijn deze verhoudingen redelijk vergelijkbaar: Spanje, Portugal en Italië moeten overeind blijven, de échte zwakke schakels Griekenland en Frankrijk kunnen we zonder al te veel kleerscheuren laten vallen. Dit is niet meer dan terecht: ze moeten dan hun eigen, zelf veroorzaakte problemen oplossen. Ze gaan terug naar hun eigen nationale munt, en de euro wordt daar alleen maar sterker van.

Het alternatief waar we nu voor kiezen, is een pleistertje op een gapende wond. Dat gaat wondrot opleveren, en de volgende crisis laat op zich wachten. Als we de euro een kans willen geven, dan moeten we verder zónder Frankrijk en Griekenland. Die landen zijn gewoon te ongezond om als gelijkwaardige partners behandeld te worden. Als we dus blijven meespelen in deze Griekse tragedie, dan kunnen we spoedig het Franse vervolg verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten