vrijdag 19 september 2014

Arm Schotland, waar de angst regeert

Wanneer de angst regeert, is een land verloren. Zo blijkt maar weer eens, nu een meerderheid van de Schotten uit angst en onzekerheid en onzekerheid hebben besloten om de moedige sprong niet te wagen. Zelfstandigheid vereist moed en eer, en door eeuwen onderwerping is dat er bij de ooit zo fiere Schotten blijkbaar flink uitgestampt.

Schotland blijft een onderdeel van het VK, en blijft intern verdeeld. Angst en onzekerheid, waar hoop en durf het land naar een betere toekomst hadden kunnen brengen. Heel jammer, en niet alleen voor de Schotten zelf. Op de lange termijn zullen die spijt krijgen van hun beslissing, maar de Engelsen zal het nog méér spijten, omdat Schotland binnen het VK nooit trots op eigen benen zal leren staan. Het zal, net als Wallonië of Groningen, bovengemiddeld veel aanspraak maken op sociale zekerheid... en consequent socialistisch gezind zijn. En dat zal zo blijven. Ook als de olie op is. Het linkse Schotland zal dan snel een loden last zijn voor het meer marktgerichte Engeland.

Een Schotse keuze voor zelfstandigheid had betekend dat Engeland deze last zou zijn ontlopen, terwijl Schotland enkel socialistisch had kunnen blijven totdat de olie op is. Ga maar na: een (extreem)links gebied dat kiest voor secessie en zelfstandigheid? Dat is alleen maar goed. Sommige libertarische denkers zijn daar fel tegen, maar ze begrijpen niet dat wanneer socialisten zich afscheiden, zij de schuld voor het mislukken van het socialistische experiment ook niet meer geloofwaardig kunnen externaliseren.

Het inherent parasitaire collectivisme stoelt volledig op "pakken van de harde werkers en geven aan de luie hufters". Dus laat de luie hufters zich afscheiden! Dan zijn er geen harde werkers meer om op te teren. In het verleden heeft dit er steeds toe geleid dat het collectivisme geen welvaart meer kon afpakken om zich mee te voeden, zodat die smerige ideologie gewoon doodhongerde. Zie Slowakije na de fluwelen scheiding. Voor links-neigende gebieden als Schotland, Catalonië of Wallonië zal het niet anders zijn. Dus laat ze zich afscheiden! Dat is goed voor iedereen.

Om het collectivisme uit te roeien moet men simpelweg de collectivisten isoleren van de productieve mensen die zij nu uitbuiten. Als er niemand is wiens levensbloed door het collectivisme kan worden opgezogen, dan sterft het uit. Dat is beter voor iedereen. Het betekent een einde aan de luie hufters, en een triomf voor de harde werkers. In het geval van Schotland zou onafhankelijkheid niets anders betekenen dan: socialisme (net als nu), betaald met de oliebaten. En zodra de olie op is? Dan is ook het socialisme ‘op’. Daarna zouden snel hervormingen ontstaan, naar voorbeeld van de 'celtic tiger'; Ierland. Dat land was ook links, totdat het op eigen benen moest staan. Daarna bleek socialisme niet bepaald te werken, en werd Ierland snel een succesvoorbeeld van vrije marktwerking.

Schotland had, bij een "YES", zonder twijfel datzelfde pad moeten bewandelen. Nu zullen we die hervormingen niet zien. Schotland zal immer socialistisch zijn, en over tien of twintig jaar zullen de Engelsen wensen dat ze de Schotten dit jaar hadden aangespoord om toch vooral "YES" te stemmen.

Afijn. Er komt hoe dan ook iets goeds uit dat referendum. De regering in Engeland heeft al beloofd om hoe dan ook méér zelfbeschikking aan Schotland te bieden. Dit leidde ertoe dat mensen in Wales, Ulster en Engeland zelf óók meer zelfbeschikking willen. Premier Cameron heeft al gehint dat dit het geval zal zijn.

Anders dan Schotland, Wales en Ulster heeft Engeland geen eigen parlement. Die andere drie beslissen dus meer over puur 'Engelse' wetgeving, terwijl Engeland niet over de lokale wetten van Schotland, Wales en Ulster meebeslist. Mogelijk komt daar nu verandering in, en krijgt Engeland eindelijk (weer) een eigen parlement. Het Britse parlement beslist dan enkel nog over zaken die alle landen van het VK aangaan. De Orkney- en Shetlandeilanden (onderdeel van Schotland) hebben ook al de belofte gekregen dat ze veel meer zelfstandigheid gaan krijgen.

Eind goed, al goed? Wie weet. Meer zelfbeschikking voor alle landen van het VK zou betekenen dat koningin Elizabeth in het vervolg de vorstin van een echt federaal koninkrijk zal zijn. En decentralisering is doorgaans een goede zaak.

Maar toch... deze uitkomst betekent dat Engeland de komende jaren de resterende olie uit de Schotse zeebodem zal halen. Daarna zal Schotland vooral een socialistische kostenpost zijn. En met al die linkse, Eurofiele stemmers erbij wordt het ook onwaarschijnlijker dat het VK middels referendum uit de EU stapt. Dat is slecht nieuws voor het VK, en de meer Eurokritische Engelsen zullen het de Schotten niet in dank afnemen. Op de lange termijn zullen de onderlinge relaties niet beter worden.

Mogelijkerwijs komt er over tien, twintig jaar een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid. En dan met warme Engelse steun voor een "YES". Want tegen die tijd is de olie op, en zullen de Engelsen en Schotten allebei spijt hebben dat ze hun unie niet hebben verbroken toen ze de kans hadden.

Wel, dan leren ze een belangrijke les: if at first you don't secede... try, try again!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten